Berita Jagad Jawa Terkini

Geguritan Sri Harnoko

Nalika ratri wis gingsir, dak papak lumakuning gurit, kang nyimpen carita jaman semana, gawe ati lali mangsa

Cerkak Mulih

Simar wis mantep karo pilihan sing ana ing njero atine. Dheweke pingin banget njaluk ngapura lan ngajak balen. Simar saguh nglakoni apa wae sing dijaluk Asri.

Cerkak Rante Asmara

Ora kudu ngenteni dikongkon Bu Lik, aku wis nandangi kuwajibanku. Ngajak priksa, dolan lan gawe seneng atine Dhik Manggis.

Geguritan Suryo Domas

Ana wong wuta lima pada congkrah, rebutan bener wujude gajah, ora ana sing gelem ngalah, apa maneh ngaku salah.

Geguritan Daladi Ahmad

lehmu nggugah aja sero-sero, kepara ngeget-geti ndadekake tratabane ati, mesakake sedulur sing neng ereng-ereng kae. lagi wae bali seka brak-brak pengungsi

Cerkak Kaling-Alingan Gedhung

Anane pambangunan sing jarene kanggo reja-rejane warga kuwi ngapusi, kuwi mung akal-akalan supaya warga gelem nampa madege gedhung kuwi.

Geguritan Maria Boernomo

Remeng-remenge kahanan, Bakal gawe remenge pangaran, Abang karo ijo katon ora seje, Mrengut karo mesem padha ayune

Geguritan Nimas Padmi

Ing ngarepe lingga uga yoni, Adam Hawa milih kuldi, Aku ngucap zikir puluhan nganti.

Cerkak Anak Lanang

Lha apa ya ora saru lan isin umpama wis prawan utawa jaka, cawik kok isih dicawiki, adus diadusi, cawet utawa sempak isih dikumbah dening ibuke?

Geguritan Ardhanaryswari Buwana Kusumastuti

Kenyaming sacangkir kopi ireng, Panas mumpal-mumpal, arum sumrik, Gambaraning rasa rukun asih.

Cerkak Omah Gedhong Magrong-Magrong

Kabeh warga Desa Sumber Makmur mligine sing yuswa sepuh wis apal kahanan kaya ngene iki, pendhak ngadhepi pilkades mesti ana ontran-ontran.

Geguritan Vito Prasetyo

aku isih duwe cathetan kasebut, ora bisa diwaca, luntur lan surem, cathetan babagan lelungan, kowe masrahake kanggo aku, nalika aku tresna karo wong liya.

Cerkak Wastra Lungset ing Sampiran

Turune sakkamar nanging ora sakamben. Mangkono wae Faris wis seneng banget, katon saka praupane kang tansah mesem sumringah.

Geguritan Sunardi KS

mula saben pecak ing laku, cinathet ing dlamakanmu, ing saben muna-muni, kasimpen suwara-suwara iku, bakal dibaleni muni pinangka seksi.

Geguritan Anjrah Lelono Broto

wewayangan klawuning jangkah kutah malambah kinanthi kidung manembah

Cerkak Kacembang Gadhung

Nalika geni kang ngobong alas mundhak gedhe, nganti wus meh mrambat teka ing susuhe manuk, banjur manuk wadon mau sambat nggrantes marang anak-anake.

Geguritan Eko Wahyudi Merapi

Ing pojokan sisih kidul wetan, Titenane akeh wong pating grumbul, Ngrahapi pecel sinambi guneman pating trecel

Cerkak Nggoleki Dalan Padhang

Wong loro banjur golek dalan mlaku mlebu wana, sing miturut wong loro wis meh cerak desane. Dhuwit asil dodolane sing akeh ing tas dadi ora ana ajine. Nganti sedina wutuh wong loro kuwi mau durung nemu dalan.

Geguritan Faris Al Faisal

Aku nganggo blangkone mbah kakung, Mésem ing ngarep pangilon, Mbayangna pangéran jawa

Cerkak Katresnan kang Suci

Sruwing-sruwing aku kok krungu swara sing ora menake kuping, jare antarane aku lan bakul sayur saka Tawangmangu ana hubungan istimewa.

Geguritan Susanto Sagipah

Pepeling lan wis ditulis mawa tenger barang wis ilang ing suwalike kahanan peteng

Cerkak Tikus Ampak-Ampak

Gemrudug, tikus-tikus mau terus mlaku kanthi rancak, krosag..krosag….krosag

Cerkak Wani Ngalah Nyata Tenan Larane

Dheweke duwe pirasat ora apik, dheweke sumelang menawa kandhane Erwin iku dadi ukara pamit salawase.

Cerkak Ninggal Cathut Pinggir Lurung

Wiwit ketemu ing Jogja wulan sadurune, nganti seprene tetep ora ana pirembugan maneh. Citra wis mantep, manawa Argo nggekengi panemune, dheweke trima mundur.

Geguritan Siti Siamah

Wis pantes diarani edan-edanan, yen mayit bae dadi rebutan

Cerkak Ingon-Ingon Putu

Endah bungahe dhadhane Pak Zuhri. Wiwit saiki dheweke ora bakal krasa sepi maneh. Kawit garwane seda, terus sapine didol, Pak Zuhri kaya wong linglung saking bingung ora duweni kagiyatan lan panglipuran.

Parikesit Ngleluri Pambiwara Basa Jawa

Sanggar Budaya Jawa, Lembaga Kursus dan Pelatihan (LPK) Parikesit, Karanganyar. dadi wadah kanggo ngleluri pambiwara basa Jawa.

Cerkak Tato Gambar Naga

Tato iku padha karo preman, rusak, laku ma lima, murang tata, lan kabeh cap kang ndumuk pakarti ala.

Geguritan Bonari Nabonenar

Langit Wis Kebak Panjerit lan Kumandhange Tangis

Terjadi di Solo, Pertunjukan Wayang Tanpa Penonton

Pertunjukan wayang tanpa penonton terjadi di Solo, tepatnya saat pelaksanaan Festival Dalang Cilik Surakarta 2021.

Cerkak Njaluk Sing Luwih Akeh

Aku mung bisa plenggongan. Yagene Kang Pardi ora gelem nampani? Kamangka dhuwit mau sanajan ora sepiroa ning mesthi piguna banget.

Cerkak Dhokter Budi, Dhokter Tresnaku

Semana uga dhokter Budi wektu iku kelegan bisa ketemu maneh karo Ratri sing saben dinane marakake dhokter Budi ora konsentrasi nyambut gawe amarga kelingan Ratri terus.

Banyak Jalan di Jateng Rusak, Gubernur Minta Warga Lapor via Jalan Cantik

Gubernur Jateng Ganjar Pranowo meminta masyarakat aktif melaporkan kondisi jalan yang rusak melalui aplikasi Jalan Cantik.

Cerkak Mung Semangkok Jangan Becek

Ora ngira yen jangan becek wingi pepinginan bapak sing pungkasan. Pepinginan sing durung kaleksanan.

Nalika Petruk Kelangan Pethel

Yen Petruk kelangan pethel ateges jati dhirine uga luntur, ilang, musna. Sipat kandel kuwi ing jaman saiki menjila ing wujud jati dhiri budaya.

Politik Kudune Kanggo Mujudake Urip Ayem Tentrem

Ing 2019, kanggo mengeti 10 tahun Rendra bali ing ngayunaning Pangeran,  para seniman Solo, Jogja, lan Jakarta nglumpuk lan duwe sedya tunggal, mbabar maaneh lakon teater Panembahan Reso karyane Rendra.

Jawa-Tionghoa Wus Suwe Nyawiji ing Panganan

Saka panganan kuwi bisa ndudut rasa ketarik marang asal usule, bumbune, oyot kabudayane, lan liya-liyane.

Sastra Jawa Panggah Krodha ing Jaman Digital

Prakara sastra Jawa kuwi raket gandheng cenenge kato nation character building utawa mbangun budaya bangsa.

Kethoprak lan Wayang Rasa Modheren

Pakeliran wayang rasa bioskop iki ora mung cara mbabar lakon lan ngepyakake watang sing beda karo pakeliran wayang biyasane.

Aku Ora Jangkep, Mas

Sing ora jangkep kuwi apane, Ra? Sliramu ayu kaya widadari! Ing kampus wae, pira cah lanang sing nguber-uber sliramu.

Merbabu lan Merapi

nalika semana aku dhewe ya rada gumun sakatase Sumi iku prawan desa tur ya ora pati ayu rupane kok oleh pacangan wong lanang gedhe dhuwur bagus tur ngakune pegawe bank.

Ngambah Dalan Padhang

Wingi sadurunge gropyokan, Mbah Sastra kandha karo aku yen dheweke krasa ora penak. Kaya-kaya ana bab elek sing bakal kedadeyan.

Kaos Bolong lan Dhaster Suwek

Mengko dhisik, dak waspadakake kok kaos iki ora beres ya. Jebul nggon kelek wis suwek. Kaos kuwi dak selehake. Aku nemu dhastere Ibu. Jebul kahanane meh padha. Jaitan perangan ngisor wis padha dhedhel dhuwel.

Sobrah Julikah

Awake isih katon weweg, najan umure seket punjul, marga biyen nalika dadi randha umur 30, nglakoni dadi sobrah udakara 21 taun.

Dikira Arep Rabi

Bisa-bisane isu Sakinah arep rabi nyebar ing Dhusun Mulyatani, kamangka omahe Pak Krama didandani kuwi ora merga dheweke arep mantu anake.

Cerkak: Masker

Berita kang sumebar ana ing grup-grup media kontak, Desa Kambangsari wetane Banjarejo uga ana kang kemalingan. Malah sing dijupuk dudu dhuwit, nanging gabah limang kandhi. Anehe, saben-saben kedadeyan ana bae sing rumangsa weruh menawa malinge nganggo masker.

Kanoman Kangelan Nyinau Aksara Jawa

Para muda kerep dianggep ora seneng sinau Basa Jawa. Nanging saknyatane akeh nom-noman sing seneng ajar lan ngugemi kabudayan Jawa.

Ayo Sinau Aksara Jawa

Kanggo mulangake aksara Jawa guru kudu duwe cara kang bisa narik kawigatene siswa lan siswa gampang nampa piwulang. Dongeng Ajisaka bisa kanggo pangeling-eling urutane aksara Jawa kang cacah 20.

Dongeng Ngraketake Kluwarga

Kepala KB/TK MTA Jebres Solo SitiJuwariyah kerep maca dongeng sakdurunge anak-anake turu. Irah-irahan sing diwaca werna-werna, wiwit fiksi dhaerah nganti jinis carita saka nagara manca.

Nasibe Dongeng Ing Jaman Milenial

Dongeng sing diwaca lumrahe ora mung kanggo rungon-rungon sakdurunge turu. Dongeng bisa dadi cara kanggo ngandhani bocah-bocah kanthi cara sing alus.

Tembang Jawa ing Sekolahan...

Tembang Macapat diajarke marang para kadang mudha wiwit ing sekolah dasar (SD) nganti Sekolah Menengah Atas (SMA). Nanging, bab sing diajarke pancen mung sethithik.

Nguri-Uri Tembang Macapat

Macapat iku kalebu tembang sing isih ditresnani masarakat saiki. Nom-noman sing gelem sinau macapat iku mung sithik.

Padha-Padha Mulangake Kabecikan

udaya Jawa lan budaya Tionghoa temene padha-padha ngandhut piwulang bab kabecikan. Awit saka iku wong Jawa lan peranakan Tionghoa ing Solo bisa urip bebarengan ing bebrayan agung.

Guyub Rukune Budaya Jawa-Tionghoa

Wiwit jaman biyen budaya Jawa lan budaya Tiongkok urip bebarengan ing Kutha Solo. Akeh wong Jawa sing nyinau budaya Tiongkok lan suwalike Tionghoa nyinau budaya Jawa.

Nut Jaman, Pakem Kerep Ditinggal

Lakon wayang purwa lumrahe adhedhasar saka Serat Ramayana lan Mahabarata. Wayang uga duwe pakem-pakem tartamtu kang diugemi dening para dhalang. Nanging ing jaman sing saya maju iki, ora mung pakem sing perlu diugemi, dhalang kudu kreatif lan duwe visi sing cetha nalika mbabar pakeliran supaya bisa narik kawigatene masarakat.

Dhalang Ngudhal Piwulang

Dhalang kudu bisa mbabar telung prekara, tontonan, piwulang, uga nilai cultural utawa jiwa budaya. Dhalang saiki kudu kreatif lan niat melu amangun nagara.

Mbabar Crita Bab Kekinian

Unit Kegiatan Mahasiswa (UKM) Kelompok Kerja Teater Tradisi (KKTT) Wiswakarman saka Fakultas Ilmu Budaya (FIB) Universitas Sebelas Maret (UNS) Solo kalebu salah sawijining pepanthan seni tradhisional sing isih eksis nguri-uri kethoprak nganti saiki.

Ayo Nonton Kethoprak!

Ketoprak isih duwe pandemen setya ing kutha apa dene ing desa. Akeh kanoman kang dadi paraga kethoprak.

Basa Jawa Diolah Kanggo Lagu Metal

Musik rock lan metal kalebu salah sawijining jinis kesenian sing disenengi nom-noman. Musik kasebut duwe pandemen kang setya lan militan. Menyang ngendi wae pepanthan kang disenengi pentas bakal tut wuri kanggo nonton.

Kawula Mudha Duwe Cara Ngleluri Sastra Jawa

Piwulang Jawa kang kakandhut sajroning naskah kuna disinau para mudha nganggo carane dhewe-dhewe. Timbule karyane para mudha kang adhedhasar kitab Jawa nuduhake piwulang Jawa bisa nut ing jaman.

Geguritan: Kesambet

Rubrik Jagad Jawa ugi kababar ing Koran Solopos saben Kemis. Ing babaran Kemis (10/1/2019) menika kapacak geguritan anggitanipun St. Sri Emyani, Guru SMP Negeri 1 Panggul Trenggalek.

Kitab Kuna Dadi Sumber Panaliten

Sanadyan diripta wiwit atusan taun kepungkur, isine saperangan gedhe naskah kuna isih cocok yen ditrepake ing jaman saiki. Buktine akeh panaliti sing sinau kitab kuna. Salah sijine serat sing kawentar lan asring dadi sumber panaliten yaiku Centhini.

Ngungak Naskah Kuna ing Perpustakaan

Kitab kuna iku wis akeh sing rusak karana kepangan renget utawa jilidane copot. Kitab kuna sing wujude wis rusak banget biyasane dislametake kanthi cara digitalisasi naskah.

Pangajab Seni Budaya Saya Ngrembaka

Kelurahan Mojosongo, Kecamatan Jebres, Solo, melu nyengkuyung adicara mapag taun anyar 2019 ing Balai Kota Solo, Senen (31/12/2018) wengi. Pepanthan seni kasebut ngepyakake karawitan.

Seni Tradhisi Gumebyar Mapag Taun Anyar

Unine gong sing banter pratandha gumantine taun banjur disusul swara slompret, dolanan othok-othok, lan unine gamelan karawitan. Sanadyan aweh kawigaten kang mligi marang seni tradhisi, Kutha Solo uga ngrangkul seni modheren.

Tari Tradhisi Isih Akeh kang Karem

Sanggar seni ing Solo cacahe akeh banget. Miturut itungan saka Dinas Kebudayaan Solo ana atusan pepanthan sanggar seni sing aktif nganti tekan saiki. Sanggar iku ora mung mbabar babagan tari, nanging uga jinis seni tradhisi liyane sing ngrembaka ing Solo.

Gumbregut Nggladhi Tari Tradhisi

Akeh bocah kang seneng nyinau tari tradhisi Jawa. Ing sanggar orang mung diwulangake carane nari nanging uga maknane obah osike awak.

Kaajab Ana Dana Kanggo Nguripi Budaya

Kongres Kebudayaan Indonesia (KKI) 2018 diwiwiti saka rapat dhaerah, banjur diterusake ing Kantor Pusat Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan (Kemendikbud). Pimpinan ing pepanthan Dewan Kesenian Solo (DKS) Bambang Irawan dadi salah sawijining kang rawuh ing kongres ing dhaerah lan pusat.

Strategi Kabudayan Kanggo Majuning Budaya

Kabudayan kaajab bisa kanggo nyejahteraake masarakat. Kabudayan penting kanggo ngrumat Kebinekaan.

Nguri-Uri Budaya Guyup Rukun lan Tepa Slira

Presiden Joko Widodo nalika ngisi sambutan ing Kongres Kebudayaan Indonesia (KKI) 2018 ing Kompleks Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan, Jakarta, Minggu (9/12/2018), ngaturake panuwun marang para budayawan, seniman, lan kabeh sing nyengkuyung adicara kasebut.

Kongres Kebudayaan Indonesia 2018 Ngasilake Strategi Kabudayan

Isine dokumen strategi kebudayaan iku resolusi utawa pangajabe para sutresna budaya lan budayawan sak Nuswantara. Strategi kebudayaan iku bisa kanggo adhedhasar program-program pamarentah 20 taun kang bakal kelakon.

Kanoman Duwe Cara Ngleluri Seni Tradhisi

Tari anyar sing diripta dening nom-noman saka Banyumas, Otniel Tasman, kanthi irah-irahan No See He or It disenengi pandhemen kesenian saka nagara manca. Ing taun 2017, tari iku digelar nganti ping pindho ing Belgia. Pentase disengkuyung penari cacah lima nganti enem lanang lan wadon. Sandhangan pentase mung nganggo kain sarwa ireng.

Nguri-Uri Tradhisi ing Jaman Teknologi

Teknologi kaya dene handphone dirasa nglunturake budaya jejagongan kanthi langsung.  Budaya tradhisi bisa dadi pawitan kanggo ngripta seni modheren.

Geguritan: Duk Ing Uni

Rubrik Jagad Jawa ugi kababar ing Koran Solopos saben Kemis. Ing babaran Kemis (29/11/2018) menika kapacak geguritan anggitanipun Yohanes Siyamta.

Tradhisi Jawa Ngemu Werdi

Maneka adicara tradhisi lan adat istiadat Jawa digelar para leluhur kanthi ancas kang becik. Menawa ditintingi kanthi premati tradhisi kang turun-temurun iku ngemu piwulang kabecikan. 

Budaya Jawa lan Jejibahan Njaga Alam

Tradhisi gugur gunung utawa bersih desa satemene piwulang nglestarekake alam kang kasamun ing adicara budaya. Kanthi anane kaprecayan pedanyangan akeh wit-witan kang lestari nganti atusan tahun umure.

Wayang lan Tembang Ngemu Tuntunan Urip

Budaya Jawa wis ngandhut piwulang luhur. Wiwit saka adat istiada, nganti seni pergelarane. Tuladhane seni wayang lan tembang sing ana ing Jawa. Dhalang Ki Manteb Soedarsono, nalika ngisi pengetan Hari Wayang Dunia (HWD) ing Institut Seni Indonesia (ISI) Solo, sawetara wektu kepungkur ngandharake menawa wayang ngandhut makna simbolis lan filosofis.

Budaya Tradhisi Mbangun Budi Pakarti

Pendhidhikan sing ana ing sekolah saiki mung nut kurikulum, ora mawas kebutuhane murid-murid. Kudu ana gagasan anyar yaiku ndadekake budaya lokal minangka dhasar pendhidhikan.

Geguritan Kidung Jawi

Geguritan menika anggitanipun Supriyoko, Guru ing SMPN 1 Parang, Magetan, Jatim.

Ngungak Sujarahe Kongres Kebudayan

Adicara Kongres Kebudayan sing diadani dening Direktorat Jenderal Kebudayaan (Dirjen Kebudayaan) Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan (Kemendikbud) iku wis ana wiwit jaman perjuangan. Miturut buku Menuju Kongres Kebudayaan, kang katulis dening Sekretaris Direktorat Jenderal Kebudayaan Sri Hartini, tahun iki mujudake Kongres Kebudayaan kaping-100.

Kongres Kabudayan bakal Diadani Desember 2018

Kongres Kabudaya duwe ancas kanggo ngrumusake strategi kabudayan sing cetha. Kira-kira 333 ahli kabudayan lan sutresna budaya melu nyengkuyung prakongres kabudayan.

Pantun Melayu Diusulke Marang UNESCO

Direktorat Warisan dan Diplomasi Budaya, Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan (Kemendikbud), ngusulake supaya pantun Melayu ditetepake dadi warisan kabudayan dening pepanthan internasional The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO).

Tradhisi Sastra Lesan Ngemu Piwulang Luhur

Budaya lan seni tradhisi lesan mratah ing tlatah Nuswantara. Tradisi lisan padatan digelar mawa iringan musik, kaya dene kendang utawa rebana.

Geguritan Kembang Setaman

Geguritan Kembang Setaman anggitanipun Maria M. Bhoernomo ingkang mapan ing Prambatan Kidul, Kudus, Jateng.

Saman Center Bakal Kabangun ing Gayo Lues

Pamerantah Gayo Lues, nduweni karep ngedegake Saman Center. Gedhung kang ngamot sakehing bab gegayutan tari Saman iku bakal dibangun ing papan sing ambane udakara sak hektare. Ing gedhung kasebut bakal ana papan pentas, pasar modheren, museum, nganti omah kanggo nginep para tamu.

Kesengsem Endahe Tari Saman

Tari Saman kalebu salah sawijining beksan ageng ing Gayo Lues, Aceh. Miturut adat, Tari Saman diparagani dening para penari lanang cacah ganjil.

Tas Noken ing Jaman Modheren

Nimpuna kang asring ngadani panaliten saka Balai Pelestarian Nilai Budaya Papua, Arie Januar, ngandharake menawa noken iku kabudayan sing ana ing Papua wiwit atusan taun kepungkur. Budaya gawe noken adhedhasar saka kabutuhane para leluhur jaman biyen nalika golek wadhah kanggo nyimpen bahan pangan.

Noken lan Simbol Budaya Papua

Noken ngemu piwulang luhur kaya dene tresna asih, jujur, lan rakete paseduluran. Budaya gawe noken tansah diturunake saka ibu menyang anak-anake, mligine anak wadon.

I Nyoman Mandra Kupiya Ngleluri Lukisan Klasik Bali

Salah sawijing seniman saka Bali, I Nyoman Mandra, 72, antuk pangaji saka pamarentah pusat taun 2016 awit kupiyane ngleluri lukisan klasik Bali. Mandra kalebu tokoh maestro pelestari lukis klasik Bali ing Desa Kamasan, Klungkung.

Ngungak Endahe Seni Lukis Klasik Bali

Masarakat Bali ora bisa dipisahke karo seni lan budaya. Akah kang miji masarakat Bali urip kanthi cara kesenian. Wiwit saka kaum bangsawan, nganti rakyat biyasa.

Ni Ketut Arini Ngupaya Tari Bali Lestari

Lestarine tari tradisi ing saindenge Bali ora bisa dipisahake karo kupiyane para maestro sing tansah ngleluri kabudayan agung kasebut. Salah sijine yaiku Ni Ketut Arini sing antuk anugerah pangaji saka pamarintah dhaerah lan pusat.

Ngleluri Beksan Ageng Saka Bali

Tiga Genre Tari Bali ditetepake minangka warisan kabudayan adiluhung bab kamanungsan dening UNESCO. Tiga Genre Tari Bali diperang dadi telung tema penting sing ngandhut sangang beksan lawas.

Geguritan Bab Prau

Ing babaran Kemis (4/10/2018) menika kapacak geguritan anggitanipun Yan Tohari, sastrawan kang duwe asma asli Sriyana, mapan ing Dukuh RT 003/RW 009 Ringinputih, Karangdowo, Klaten.

Pinisi Kalebu Daftar Warisan Kabudayan ing UNESCO

Kapal Pinisi saka Sulawesi Selatan resmi ditetepake minangka salah sawijining warisan kabudayan donya dening pepanthan internasional The United Nations Educational Scientific and Cultural Organization (UNESCO). Katrangan iku katulis ing website resmi Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan, www.kemdikbud.go.id.

Prau Pinisi Kawentar Saindhenge Donya

Kapal pinisi bisa kanggo ngangkut barang lan uga bisa kanggo sarana pariwisata. Desa Tanah Lemo, Kecamatan Bonto Bahari, Bulukumba, Sulawesi Selatan, kawentar minangka pusate para juru rakit prau pinisi.