Nasibe Dongeng Ing Jaman Milenial

Dongeng sing diwaca lumrahe ora mung kanggo rungon-rungon sakdurunge turu. Dongeng bisa dadi cara kanggo ngandhani bocah-bocah kanthi cara sing alus.

Nasibe Dongeng Ing Jaman Milenial

SOLOPOS.COM - Aktivis Nadia La Tsaniya ndongeng ing Griya PMI Solo bareng Komunitas Doing Project, sawetara wektu kepungkur. (Istimewa)

Rubrik Jagad Jawa ugi kababar ing Koran Solopos saben dinten Kemis. Ing babaran Kemis (21/2/2019) menika kapacak bab dongeng.

Solopos.com, SOLO — Jaman mbiyen wong tuwa kerep ndongengi anak-anake saben arep turu. Jinis dongenge werna-werna. Ana fabel sing mbabar bab kewan, legenda, fiksi fabel, legenda, mite, sage, lan sakpiturute.

Ing masarakat Jawa, irah-irahan dongeng sing kerep dirungokake marang bocah-bocah kayata Timun Mas, Kancil Nyolong Timun, lan Malin Kundang.
Dongeng sing diwaca marang bocah-bocah iku lumrahe ora mung kanggo rungon-rungon sakdurunge turu, nanging ya ngandhut piwulang sing wigati bab kauripan.

Kayata piwulang aja seneng nyolong ing carita Kancil Nyolong Timun, uga pitutur supaya dadi wong sing wani ing carita Timun Mas.

Ketua sing uga ngedekake Istana Dongeng Nusantara, Muhammad Nasyir, Rebo (20/2/2019), ngandharake dongeng iku kudune ora mung diwacakke sakdurunge turu. Dongeng bisa dirungokake marang bocah-bocah ing saben wektu.

Dongeng bisa dadi salah sawijining cara kanggo ngandhani bocah-bocah kanthi cara sing alus. Sing luwih penting, dongeng iku ora mung kanggo bocah cilik, nanging uga bisa ditrepake marang mudha-mudhi remaja.

“Jinis dongenge beda-beda. Yen bocah-bocah dikandhani bab fabel, yen wis gedhe ya milih irah-irahan sing beda lan luwih mligi,” kandhane.

Nasyir ngandharake dongeng uga kerep didadekake sarana kanggo ngilangi trauma wong-wong sing dadi korban banjir, longsor, lan liyane. Kadhangkala uga didadekake kanggo bocah-bocah lara. Ora mung sing ngrungokake, bocah-bocah uga prelu sinau ndongeng supaya wani ngomong.

“Dadi ya dongeng iku pigunane okeh banget. Ora mung kanggo rungon-rungon bocah sakdurunge turu,” kandhane.

Nasyir banjur nduweni pangajab supaya wong-wong padha gelem sinau ndongeng. Bisa sinau ing Istana Dongeng Nusantara utawa liyane. Pepanthan sing ngadeg wiwit taun 2011 iku wis bisa nglulusake 900-an wong diwasa sing sinau dongeng.

Ing jaman saiki cara dongeng ora mung mawa buku. Ndongeng kudu dilakoni kanthi cara sing beda ben luwih narik kawigaten. Nggunakake boneka lan piranti paraga liyane. Ajar dongeng uga gampang. Akeh tukang dongeng sing ngrekam banjur nyebarke videone lewat Youtube.

Salah sawijing pendongeng cilik saka Jebres, Solo, Bagas Destionanta, seneng ndongeng nang ngarep wong tuwa lan kanca-kancane. Wasise ndongeng iku pancen wis katon wiwit cilik. Dongeng bisa disinaoni saka buku, majalah, video, lan liya-liyane.

Berita Terkait

Berita Terkini

Klasemen Medali Olimpiade Tokyo 2020, Sabtu 31 Juli 2021: Indonesia Terlempar ke Posisi 53

Indonesia menempati peringkat 53, sama dengan Mongolia dengan 1 perak dan 2 perunggu.

Dugaan Pungli Pemakaman Pasien Covid-19 di TPU Daksinoloyo, Ini Sikap Kapolresta Solo

Kasus dugaan pungli pemakaman pasien Covid-19 terjadi di wilayah Sukoharjo. Jika ada proses hukum, bakal diselesaikan oleh Polres Sukoharjo.

Walah! Penyaluran BLT di Bantul Banyak Yang Salah Sasaran

Dinas Sosial, Pemberdayaan Perempuan, dan Perlindungan Anak (Dinsos P3A) Bantul, akan mengecak kembali penerima BLT yang diduga salah sasarn.

Perangkat Desa Jogoprayan Klaten Terpapar Corona, Kantor Desa Ditutup 3 Hari

Penutupan Kantor Desa Jogoprayan di Kecamatan Gantiwarno, Klaten dilakukan guna memutus mata rantai persebaran Covid-19.

Pedagang Usul Bupati Kudus Instruksikan ASN Belanja di Pasar

Pedagang pasar tradisional di Kabupaten Kudus, usul agar bupati membuat instruksi supaya ASN berbelanja di pasar tradisional.

Kemenkes: Ada Tambahan 388.402 Orang Penerima Vaksinasi Lengkap

Data Kemenkes pada Sabtu (31/7/2021) menyebutkan penduduk yang divaksinasi Covid-19 lengkap dosis 1 dan 2 bertambah sebanyak 388.402 orang.

Kalah Lagi, Ahsan/Hendra Gagal Sumbang Medali Bulu Tangkis Olimpiade Tokyo 2020

Mohammad Ahsan/Hendra Setiawan  tumbang 21-17, 17-21 dan 14-21 dari ganda Malaysia, Aaron Chia/Soh Wooi Yik, dalam perebutan medali perunggu.

Dulu 1.400, Kini Lion Air Group Hanya Operasikan 140 Penerbangan per Hari

Lion Air Group berupaya melakukan mitigasi guna menjaga kontinuitas perusahaan dengan mengurangi kapasitas penerbangan.

Finis Kelima, Lalu Muhammad Zohri Gagal ke Semifinal Olimpiade Tokyo 2020

Zohri mencatatkan waktu 10.26 detik dan finis di peringkat kelima.

Data Kematian Covid-19 Pemprov Jatim dan Surabaya Kok Beda?

Pemprov Jatim hanyalah menyajikan data sebagaiamana laporan kabupaten/kota dalan sistem New All Record (NAR) milik Kementerian Kesehatan.

Segudang Keunggulan Berobat Online di Telemed SehatQ

Menggunakan fitur Telemed di SehatQ sangatlah mudah. Anda hanya perlu masuk ke laman resmi atau mengunduh aplikasi SehatQ.

Innalillahi, Nakes Sedang Hamil 7 Bulan Meninggal Kena Covid-19

Kematian perawat di Rumah Sakit PKU Muhammadiyah menambah jumlah tenaga kesehatan (nakes) di Bantul yang meninggal dunia terpapar Covid-19