Tutup Iklan

Basa Jawa Lagi Wae Tangi, Aja Dipateni

Basa Jawa Lagi Wae Tangi, Aja Dipateni

SOLOPOS.COM -

Atusan guru bebarengan nembang macapat ing Workshop Bahasa Jawa ing Pendapa Sekretariat Daerah (Setda) Pemerintah Kabupaten Klaten, Senen, 9 Juli 2012. Workshop itu diadani kanggo ndayakake kompetensi guru Basa Jawa ing Klaten.

Wulangan Basa Jawa kasunyatane tetep bisa disinaoni dening para siswa sanajan akeh sing kandha angel. Angel kuwi amarga ora kulina. Alfian, siswa kelas VI sawijining  SD ing Kartasura, Sukoharjo, ngandharake lamun dheweke pancen durung apal aksara Jawa, nanging wus bisa nulis lan maca aksara Jawa.

Saben minggu, deweke sinau basa Jawa ing sekolahan,  rong jam wulangan ing kelas. Sing disinau yakuwi basa Jawa ngoko nganti krama, macapat, tembang-tembang dolanan, geguritan lan nulis aksara Jawa. Ing omah, dheweke uga sinau dhewe, gladhen latihan nulis aksara Jawa.

”Ora angel banget. Bijiku 7,5,” ujare bocah umur 11 taun kuwi. Sinau nulis lan maca aksara Jawa ora cukup yen mung ing njero kelas. Para siswa kudu gladhen lan sinau nulis lan maca aksara Jawa ing omah utawa ing sanjabane kelas.

Para wongtuwa apike uga melu mulang basa Jawa anak-anake kanthi ngetrapake unggah ungguh basa, ngoko nganti krama inggil, ing wewengkon kulawarga. Miturut dwija Basa Jawa lan anggota Musyawarah Guru Mata Pelajaran (MGMP) Bahasa Jawa Sragen, Eko Wayudi, sinau basa Jawa ing sekolahan pancen ora cukup.

Wulangan kanggo nggayuh kompetensi ngrungokake cerita basa Jawa, nulis abasa Jawa ing aksara Latin lan nulis aksara Jawa durung bisa temen-temen dikuwasani dening para siswa yen mung ngendelake wulangan ing sekolahan.

”Nulis ’cara’ dadi ’coro’. Pancen nggumunake, basane dhewe, nanging ora gampang disinaoni,” pratelane Eko nalika wawancara kalawan Espos, Senen (31/12).

Miturut lulusan Universitas Veteran Bangun Nusantara (Univet Bantara) Sukoharjo iki, pemerintah samestine melu preduli marang basa dhaerah. Basa dhaerah kuwi basa ibu kang ngandhut wulangan luhur gegayutan tata urip lan panguripan ing tlatlah tartamtu. Menawa wulangan Basa Jawa kajabel saka kurikulum 2013, miturut Eko, kuwi genah ora trep kalawan jati dhiri budaya.

“Prelu ana krenah anyar ing pawiyatan Basa Jawa. Ora mung sinau saka buku lan lungguh ing njero kelas. Kudu luwih modheren. Bisa ditrapake ing kesenian-kesenian. Para siswa mbabar pentas seni lan budaya abasa Jawa. Lakon, basa lan critane  kabeh diracik para siswa. Utawa tata cara liyane kang luwih becik lan ngandhut pendhidhikan,” piterange Eko.

Miturut dhosen Basa Jawa ing Univet Bantara Sukoharjo, Bambang Ikhwanto, kurikulum saiki kang ditrapake prelu diowahi, prelu didandani. Owah-owahane kang wigati yakuwi nglebokake pendhidhikan karakter bangsa, Pancasila lan religiositas ing kurikulum. Nanging owah-owahan iki aja nganti ngilangi wulangan Basa Jawa sakakurikulum.

”Owah-owahan saprelune wae supaya para siswa ora kabotan sinau Basa Jawa kang akeh banget isine, nanging ora diwenehi wektu kang cukup. Luwih becik kurikulum sing ora ngabot-boti siswa,” pratelane Bambang.

Bambang ngandharake kurikulum wulangan Basa Jawa SD saiki ngandhut akeh banget kompetensi sing kudu kagayuh. Kuwi kabeh jan-jane bisa diringkas, sabanjure kuwi ditambahi pendhidhikan karakter bangsa.

“Basa Jawa kuwi muatan lokal wajib ing Jawa Tengah, wus ana perda lan pergub. Uga ana ing UUD 1945. Pemerintah kudu melu ngurip-urip kabudayan dhaerah, ora malah mateni,” Bambang nandhesake. Miturut dheweke, basa Jawa lagi wae tangi saka turu sing dawa, mula aja nganti dipateni.

Berita Terkait

Berita Terkini

Besok! Vaksinasi Massal di Karanganyar Digelar, Ini Lokasinya

Polres Karanganyar mendapatkan jatah 4.000 dosis vaksin Covid-19 yang akan digunakan untuk vaksinasi massal pada Sabtu (26/6/2021).

Wajib Tahu! Ini Ketentuan Isolasi Mandiri dari Kemenkes

Ketentuan isolasi mandiri dari Kemenkes ini diperuntukkan bagi pasien positif Covid-19 tanpa gejala atau hanya bergejala ringan.

Sepak Bola Putri Indonesia, Kota Solo Punya Putri Surakarta

Kota Solo memiliki tim Putri Surakarta yang berlatih rutin sepekan tiga kali di Lapangan Jajar, Laweyan.

Sragen Tambah 201 Kasus Baru Positif Covid-19, Salah Satunya Camat Sambungmacan

Tambahan kasus baru positif Covid-19 Kabupaten Sragen melonjak sebanyak 201 orang pada Jumat (25/6/2021), salah satunya Camat Sambungmacan.

Masuk Timnas Sepak Bola Putri Indonesia, Bunga Bikin Bangga Kota Solo

Bunga diproyeksikan menjadi tulang punggung Timnas putri untuk berlaga di SEA Games 2021 di Hanoi, Vietnam.

Hujan Abu Tipis Terjadi di Sebagian Wilayah Boyolali

Hujan abu tipis kembali terjadi di sebagian wilayah di Kabupaten Boyolali, Jumat (25/6/2021). Hal tersebut terjadi terkait dengan aktivitas Gunung Merapi.

Eks Wali Kota Solo Rudy Terpapar Covid-19, Salah Satu Anaknya Juga Positif

Tidak hanya eks Wali Kota Solo Rudy yang terpapar Covid-19, salah satu anaknya yang ikut ke Jakarta juga terkonfirmasi positif corona,

Menko Airlangga Hartarto Minta PMI Dilindungi Saat Pandemi

Adanya Pandemi Covid-19 menyebabkan terjadinya pembatasan penempatan Pekerja Migran Indonesia (PMI) di beberapa negara pada 2020.

Punya Potensi Luar Biasa, Membranding Solo Santun Harus Dimulai

Sikap santun wong Solo menjadi daya tarik tersendiri bagi pengunjung untuk datang ke kota ini.

Unggahan Kangen Anak Dicibir Warganet, Begini Reaksi Alvin Faiz

Kepergian Larissa Chou bersama Yusuf, membuat Alvin Faiz kangen sang anak.

Video Viral Perangkat Desa Dokoro Grobogan Joget Tanpa Prokes

Video Kepala Desa dan Perangkat Desa Dokoro, Kecamatan Wirosari, Kabupaten Grobogan berjoget tanpa mematuhi protokol kesehatan viral.