Mardikakaken Panandhanging Sedherek

Iqbal Wahyu Purwito, Pengurus Paguyuban Metri Budaya Jawi Melathi SurakartaIqbal Wahyu Purwito, Pengurus Paguyuban Metri Budaya Jawi Melathi Surakarta

Boten karaos sampun ngancik 67 taun Republik Indonesia (RI) uwal saking panjajahing nagari sanes. Kados ing padatan, saben surya kaping 17 Agustus masarakat Indonesia mengeti Proklamasi Kemerdekaan RI kanthi kebaking raos suka syukur mring Gusti Allah. Dene minangka tema nasional ingkang dados punjering kawigatosan ing pengetan kamardikan 2012 punika babagan pangajab dhumateng kula lan panjenengan sadaya supados makarya kanthi tumemen murih hanggayuh kemajengan sarta ngindhakaken rataning asil pembangunan tumuju keadilan sosial ingkang saged ngukup sadaya lapisan masarakat. Temtunipun pangajab ingkang dados tema kalawau manawi dipunresepi kanthi saestu ngemot werdi ingkang luhur, awit gegayutan kalawan kawontenan ing masarakat ingkang saperangan taksih dereng saged uwal saking pepanthan garis kemiskinan. Kados sampun kawuningan, nalika wulan Maret 2012 kepengker cacahipun warga ing wewengkon Provinsi Jawa Tengah ingkang taksih kalebet ing sangandhaping garis kemiskinan ngantos dumugi 4,977 yuta warga utawi watawis 15,34 persen. Kawontenan punika taksih langkung sae tinimbang taun kepengker, ingkang cacahipun dumugi 5,107 yuta warga utawi watawis 15,76 persen. Awit saking punika, temtunipun pangajab ingkang dipunangkat minangka tema nasional kalawau mugi sageda damel tambahing semangat hambangun karya kanthi lelandhesan semangat Proklamasi 17 Agustus 1945.

Kaleres pengetan kamardikan RI (ingkang ugi asring sinebat pitulasan) ing taun punika caket sanget kaliyan riyaya Idul Fitri utawi Lebaran. Sanajan Idul Fitri yektinipun minangka dinten riyayanipun umat Islam, nanging kadosipun sampun nyawiji ing masarakat, malah kepara dados padatan ing saben taun lan masarakat mastani kanthi sesebatan bakdan. Caketipun lebaran kaliyan pitulasan punika pranyata nuwuhaken greget pitulasan karaos kados kirang makantar tinimbang bakdan. Manawi kula lan panjenengan boten selak, ing kasunyatan kathah masarakat ingkang langkung munjeraken kawigatosan tumrap kaperluwan bakdan tinimbang pitulasan. Greget masarakat anggenipun mengeti pitulasan raosipun kados “kawon” kaliyan greget anggenipun nyekapi kabetahan mangayubagya bakdan. Sumangga dipunpirsani wiwit pasar, toko, mal lan sapiturutipun, sansaya caket badhe lebaran sansaya kebak warga ingkang sami njujug pados sawernaning sandhangan lan panganan. Makaten ugi spanduk, baliho, ngantos dumugi SMS sarta maneka seseratan lumantar jagad internet kados dene Facebook, Twitter lan sapiturutipun, ketingal langkung mratah ing babagan seratan “minal aidin wal faizin” utawi tema lebaran tinimbang seseratan ingkang sipatipun heroik magepokan kaliyan pitulasan.

Mrangguli kasunyatan punika kalawau, punapa ateges semangat proklamasi luntur? Temtu kemawon boten lajeng makaten. Kawontenan kados makaten jalaran dhumawahing pitulasan lan dinten Idul Fitri kaleres caket sanget. Kajawi punika, semangat proklamasi lan nasionalisme boten namung kadulu saking babagan ingkang sipatipun heroik kemawon, nanging kedah saged dipunejawanthahaken kanthi pamawas langkung wiyar ing paberayan ageng minangka lelandhesan hambangun nagari salebeting ngisi kamardikan. Kalebet kawontenan sapunika, semangat proklamasi malah kepara langkung gampil rumasuk ing atmosfer lebaran lumantar tema ingkang dados pengetan kamardikan 2012. Wujudipun, ing tema kang nyebataken “ngindhakaken ratanipun asil-asil pembangunan” saged dipunmaknani minangka semangat ngenthengaken panandhang lan sangganipun para sedherek ingkang taksih kabilut ing sangandhaping garis kemiskinan. Liripun, para warga ingkang sampun ngraosaken asiling pembangunan kanthi kasembadan kabetahan gesangipun, mugi sami kersa paring kawigatosan, welas asih, sarta boten owel andum kabingahan lan rejeki. Dene wujudipun saged langsung dhateng para sedherek ing kanan–kerengipun ingkang betah pitulungan, utawi lumantar lembaga-lembaga sosial ingkang sampun madeg minangka sarana kagem sinten kemawon ingkang badhe sabiyantu mring sesami, kados dene Lazis, Bazis, Solo Peduli, lan sapanunggalipun. Ing pangajab, para sedherek kang kalebet golongan marginal kalawau lajeng saged ngincipi bingahing raos bakdan kanthi lega lan mardikaning panggalih ing nagari ingkang sampun 67 taun mardika punika.

Editor: | dalam: Jagad Jawa |

Berita Terkait

Iklan Cespleng
  • Dijual WONDER

    Dijual WONDER tahun 1987, AC, TP, VR, Pajak Ban Baru, Interior Orisinil, harga Rp35.000.00…

  • PT.PRIMA COPYNDO GROUP

    PT.PRIMA COPYNDO GROUP, Jual-Rental-Servis, Xerox ,Canon, Kyocera, Konika Minolta, Develop…

  • Dijual NEW CITY Vitec

    Dijual NEW CITY Vitec, tahun 2005 AD-A, warna Silver, Kondisi Istimewa, harga Rp112.000.00…

  • SANGAT MURAH. Dijual Tanah 760m2

    SANGAT MURAH. Dijual Tanah 760m2, LD27m Jeglong Cocok Untuk Ruko. Lokasi terletak di Jl Ra…

  • JUAL CEPAT TANAH

    JUAL CEPAT TANAH seluas LT:4908, LD:33, Bolon Colomadu, Harga Nego. Hubungi:081329599867…

  • DIJUAL GRAND LIVINA

    DIJUAL GRAND LIVINA 2009, warna Hitam, Tangan pertama, Original, harga Rp129.000.000. Hubu…

  • JUAL SIDEKICK

    JUAL SIDEKICK tahun 1996, plat AD, Istimewa, Simpanan, harga Rp73.000.000/Nego. Hubungi:08…

  • Dijual Kijang SUPER

    Dijual Kijang SUPER Long&Nasmoco tahun 1992, FullVariasi, plat AD-Kota, Bru, Orisinil…

  • Dijual KIJANG DISEL LGX

    Dijual KIJANG DISEL LGX tahun 1999, plat AD, Istimewa, Simpanan, harga Rp101.000.000/Nego.

  • DIJUAL KIJANG LSX

    DIJUAL KIJANG LSX tahun 2001, Diesel Biru, plat AD, Pajak+Aki Baru, FullVariasi, kondisi I…

  • Dijual HYUNDAI GETZ

    Dijual HYUNDAI GETZ, tahun 2005, plat AD-A Asli, Kondisi Istimewa, harga Rp88.000.000/Nego…

  • DIJUAL KIJANG

    DIJUAL KIJANG tahun 1991 LONG, harga Rp48.000.000, AC Dobel, Anu2Metalik ,Tidak Kecewa. Hu…

  • JUAL ESPASS

    JUAL ESPASS tahun 1997, warna Merah, plat B, harga Rp29.000.000. Hubungi Bagiyo:085 628 31…

  • DIJUAL AVANZA G

    DIJUAL AVANZA G tahun 2004, Seperti Baru, plat AD, Tangan pertama Dari Baru, 100% Orisinil…

  • DIJUAL Careta

    DIJUAL Careta tahun 1999, warna Silver, plat AD, Kaleng, Istimewa, Harga Rp52.500.000/nego…

  • DIJUAL SUZUKI SIDE SUZUKI Kick

    DIJUAL SUZUKI SIDE SUZUKI Kick tahun 1995, plat AD, warna Hijau, AC, harga Rp65.000.000/Ne…

  • DIJUAL PANTHER G Royal

    DIJUAL PANTHER G Royal tahun 1997, Orisinil, Mulus, Nego. Hubungi:08121381599/087835630997…

  • Dijual SPLASH

    Dijual SPLASH tahun 2011, warna Silver, kondisi Mulus, harga Rp110.000.000/Nego, Km 13Ribu…

  • GRIYA SURYA PERMATA

    GRIYA SURYA PERMATA Tmr Tyfountex Gumpang ,Exclusive, lokasi Strategiss. T36,T45,T55. H:58…

  • DP 0 BONUS Parcel

    DP 0 BONUS Parcel. Hubungi:085867784134-082225853012-087804298588…

Menarik Juga »