Ruwahan, Ngelingi Arwah

TRADHISI NYADRAN TENONGAN - Warga nyunggi tenong kanggo tradhisi Nyadran ing sareyan Puroloyo, Tunggulsari, Sukabumi, Cepogo, Boyolali, sawetara wektu kepungkur. (FOTO: Burhan Aris Nugraha/JIBI/SOLOPOS)TRADHISI NYADRAN TENONGAN - Warga nyunggi tenong kanggo tradhisi Nyadran ing sareyan Puroloyo, Tunggulsari, Sukabumi, Cepogo, Boyolali, sawetara wektu kepungkur. (FOTO: Burhan Aris Nugraha/JIBI/SOLOPOS)

Salah sijine budaya masarakat Jawa kang dilakoni sakdurunge Sasi Pasa yaiku ruwahan. Jeneng ruwahan dipracaya saka jeneng Sasi Ruwah. Isih ana masarakat Jawa Islam kang padha mengeti Sasi Ruwah kanthi cara jiyarah ing kuburan wongtuwa utawa leluhur. Adat ruwahan pancen dudu saka agama Islam, mula ora sethitik wong Islam kang ora mengeti ruwahan.

Mithurut dhosen Jurusan Sastra Daerah Fakultas Sastra Seni Rupa (FSSR) UNS, Suprapto, ruwahan nalika ditilik asal usule, pancen dudu asli saka budaya Jawa. Ruwahan nalika agama Hindhu isih kuwasa ing Jawa diarani upacara srada. Banjur ing ilat Jawa jenenge dadi nyadran. Upacara nyadran kuwi yaiku jiyarah ing kuburane leluhur kang diprecaya dadi cikal bakale panguripan ing tlatah sakiwa-tengene.

Nalika srada utawa nyadran, masarakat padha nggawa ubarampe kaya kembang-kembangan, panganan kaya apem, opak ketan, uga menyan lan banyu ing kuburan. Banjur pada nyuwun katentreman lan karaharjan marang leluhure ing tlatah kasebut. “Banjur Islam teka ing Jawa. Budaya sing wus lestari ora diilangake, nanging dileboni unsur Islam. Wadahe isih nyadran, nanging isine diganti nganggo donga-donga Islam,” ujare Suprapto ing Kampus FSSR UNS, Salasa (26/6) awan.

Ruwah uga dipracaya kanthi othak-athik gathuk saka tembung arwah. Mula, ruwah uga bisa dadi wektu kanggo ngirim donga marang wong sing wus mati. Ora ana tanggal pira ing sasi Ruwah kang ditemtokake kanggo ruwahan. Nanging miturut tradhisi Hindhu, srada utawa nyadran umume dilakoni ing tanggal 15 utawa pas wulan purnama. Mula ana ing salah sijine dhaerah srada disebut limolasan.

Tradhisi ruwahan dipracaya minangka tinggalane tradhisi Hindhu. Agama Hindhu wus ngalami dadi agama mayoritas ing Jawa, sakdurunge Islam teka ing Jawa. Saengga ruwahan bisa diarani akulturasi budaya agama kang duwe piguna marang kearifan lokal. Ruwahan ing kuburan uga bisa dadi pengeling-eling yaiku piwulang ngenani urip kang ora suwe, bebasan kaya mung mampir ngombe. Surut kuwi pepesthen kang mesthi nekani marang wong kang urip ing donya. Mula nalika mlebu ing Sasi Pasa kudu temenan oleheh ngibadah marang Gusti.

Nanging ing jaman saiki pancen wus ora akeh wong kang mengeti Sasi Ruwah nganggo upacara ruwahan. Masarakat ing Sasi Ruwah mung nglakoni jiyarah, donga lan resik-resik kuburan leluhure tanpa nggawa ubarampe. “Ana sing ndonga kanggo leluhur, nanging ora selak yen uga ana wong kang isih ndonga nyuwun kaliyan leluhur,” kandhane Suprapto. Kabeh kuwi gumantung kaprecayan pribadi, ora bisa didelok mripat.

Nalika ana adicara wisata jiyarah ing kuburan-kuburan wali, ora selak ana kang isih sithik utawa akeh kang nyenyuwun marang wali kasebut. Ing Islam, nyuwun pangapura, karaharjan lan katentreman ora liya mung marang Gusti Allah. Mula, ana wong Islam kang ora ngelakoni wisata jiyarah utawa ruwahan ing kuburane leluhure. Dheweke duwe kapercayan jiyarah bisa dilakoni saben dina ora mesthi ing Sasi Ruwah, donga marang leluhur uga ora mung ing kuburan. Bisa ing papan ngendi wae.

Tradhisi ruwahan uga ora mesthi digelar ing kuburan. Nalika kuburan leluhur adoh, mula ruwahan digelar ing omah. Saiki akeh wong desa kang lunga ing kutha saengga adoh marang kuburane wongtuwane utawa leluhure. Ruwahan kang digelar ing omah uga kanthi nggawa ubarampe kaya sega, panganan, cucur, apem. Kajaba ubarampe uga digelar pengajian.

Editor: | dalam: Jagad Jawa |
Iklan Cespleng
  • BANK DI JATENG Butuh Admin

    BANK DI JATENG Butuh Admin, Teler, Kasir, Security, Drver. Syarat SMA-S1, gaji pertama, Rp…

  • Dijual INOVA E Disel

    Dijual INOVA E Disel tahun 2008, warna Hijau metalic, plat AD-Kartasura, tangan pertama, S…

  • Dijual KRISTA

    Dijual KRISTA tahun 2000, kondisi Rp103.000.000& tahun 2003, warna Hitam, harga Rp119…

  • Dijual rumah BARU

    Dijual rumah BARU Pabelan LT 130/LB 60 & LT114/LB45. Rumah Second Gedongan 2LT.LT87 L…

  • DIJUAL SAWAHAN, ASRAMA HAJI.

    DIJUAL SAWAHAN, ASRAMA HAJI. Cocok untuk ternak, luas:348m2,LD 9, harga Rp600.000.000/m/ H…

  • Dijual CARRY PU

    Dijual CARRY PU, tahun 1996, plat AD-Slo, Kir Baru, BdK lg Mesin OK, warna Hitam, plat Rp3…

  • Dijual NEW TERIOS TX

    Dijual NEW TERIOS TX tahun 2010, warna Hitam, kondisi Istimewa, barang 100% Orisinil, kond…

  • Dijual DYNA 130 HT Dump

    Dijual DYNA 130 HT Dump tahun 2011, kondisi Istimewa Banget, harga Rp170.000.000. Atas naa…

  • Tanah Kavling. Luas:102m

    Tanah Kavling. Luas:102m, Luas Dalam 8m, Rp850.000/m/Nego)Gedongan Colomadu. Hubungi:08560…

  • Dijual LIVINA XR

    Dijual LIVINA XR tahun 2008, plat AD, tangan pertama, automatic transmission, warna Silver…

  • Dijual NEW INNOVA G

    Dijual NEW INNOVA G tahun 2008&2010, plat AD Asli Grey&Hitam, kilometer 30 Ribu,…

  • Butuh SEKERTARIS Wanita

    Butuh SEKERTARIS Wanita, Penampilan Menarik. Lamar Kirim Ke:Jl.Ronggowarsito No.55 Solo…

  • *SALON IN*

    *SALON IN* Terima Segala Perawatan Panularan. Hubungi:082227881400…

  • Dijual ALL NEW City RS

    Dijual ALL NEW City RS, transmisi Manual tahun 2010, plat AD Silver, kondisi Istimewa Sepe…

  • Butuh uang. Dijual INNOVA G

    Butuh uang. Dijual INNOVA G Tahun 2005/2006 istimewa, plat AD, Ex.Dokter, harga Rp123.000.

  • Butuh uang. Dijual D Terios TX

    Butuh uang. Dijual D Terios TX Asli, plat AD, warna Silver, Fullvariasi, kondisi Istimewa.

  • Dijual GRAND MAX 1.3

    Dijual GRAND MAX 1.3 D tahun 2011&2012, plat AD Silver & Hitam, kondisi Mulus, I…

  • Dijual GRAND AVEGA

    Dijual GRAND AVEGA tahun 2012, Automatic Transmission, warna Putih, plat AD, tangan pertam…

  • DONOHUDAN, DEKAT Masjid

    DONOHUDAN, DEKAT Masjid, Luas:140m2, Full Bangunan, harga Rp325.000.000. Hubungi:082137052…

  • DANA CEPAT BPKB Mobil/Motor

    DANA CEPAT BPKB Mobil/Motor, Minimal 92, Tanpa Pot, T.Over. Hubungi:7052376/081215925155…

Menarik Juga »