Ruwahan, Ngelingi Arwah

Ilustrasi tradisi Sadranan Tenongan di Permakaman Puroloyo, Tunggulsari, Sukabumi, Cepogo, Boyolali, (Burhan Aris Nugraha/JIBI/Solopos)Ilustrasi tradisi Sadranan Tenongan di Permakaman Puroloyo, Tunggulsari, Sukabumi, Cepogo, Boyolali, (Burhan Aris Nugraha/JIBI/Solopos)

Salah sijine budaya masarakat Jawa kang dilakoni sakdurunge Sasi Pasa yaiku ruwahan. Jeneng ruwahan dipracaya saka jeneng Sasi Ruwah. Isih ana masarakat Jawa Islam kang padha mengeti Sasi Ruwah kanthi cara jiyarah ing kuburan wongtuwa utawa leluhur. Adat ruwahan pancen dudu saka agama Islam, mula ora sethitik wong Islam kang ora mengeti ruwahan.

Mithurut dhosen Jurusan Sastra Daerah Fakultas Sastra Seni Rupa (FSSR) UNS, Suprapto, ruwahan nalika ditilik asal usule, pancen dudu asli saka budaya Jawa. Ruwahan nalika agama Hindhu isih kuwasa ing Jawa diarani upacara srada. Banjur ing ilat Jawa jenenge dadi nyadran. Upacara nyadran kuwi yaiku jiyarah ing kuburane leluhur kang diprecaya dadi cikal bakale panguripan ing tlatah sakiwa-tengene.

Nalika srada utawa nyadran, masarakat padha nggawa ubarampe kaya kembang-kembangan, panganan kaya apem, opak ketan, uga menyan lan banyu ing kuburan. Banjur pada nyuwun katentreman lan karaharjan marang leluhure ing tlatah kasebut. “Banjur Islam teka ing Jawa. Budaya sing wus lestari ora diilangake, nanging dileboni unsur Islam. Wadahe isih nyadran, nanging isine diganti nganggo donga-donga Islam,” ujare Suprapto ing Kampus FSSR UNS, Salasa (26/6) awan.

Ruwah uga dipracaya kanthi othak-athik gathuk saka tembung arwah. Mula, ruwah uga bisa dadi wektu kanggo ngirim donga marang wong sing wus mati. Ora ana tanggal pira ing sasi Ruwah kang ditemtokake kanggo ruwahan. Nanging miturut tradhisi Hindhu, srada utawa nyadran umume dilakoni ing tanggal 15 utawa pas wulan purnama. Mula ana ing salah sijine dhaerah srada disebut limolasan.

Tradhisi ruwahan dipracaya minangka tinggalane tradhisi Hindhu. Agama Hindhu wus ngalami dadi agama mayoritas ing Jawa, sakdurunge Islam teka ing Jawa. Saengga ruwahan bisa diarani akulturasi budaya agama kang duwe piguna marang kearifan lokal. Ruwahan ing kuburan uga bisa dadi pengeling-eling yaiku piwulang ngenani urip kang ora suwe, bebasan kaya mung mampir ngombe. Surut kuwi pepesthen kang mesthi nekani marang wong kang urip ing donya. Mula nalika mlebu ing Sasi Pasa kudu temenan oleheh ngibadah marang Gusti.

Nanging ing jaman saiki pancen wus ora akeh wong kang mengeti Sasi Ruwah nganggo upacara ruwahan. Masarakat ing Sasi Ruwah mung nglakoni jiyarah, donga lan resik-resik kuburan leluhure tanpa nggawa ubarampe. “Ana sing ndonga kanggo leluhur, nanging ora selak yen uga ana wong kang isih ndonga nyuwun kaliyan leluhur,” kandhane Suprapto. Kabeh kuwi gumantung kaprecayan pribadi, ora bisa didelok mripat.

Nalika ana adicara wisata jiyarah ing kuburan-kuburan wali, ora selak ana kang isih sithik utawa akeh kang nyenyuwun marang wali kasebut. Ing Islam, nyuwun pangapura, karaharjan lan katentreman ora liya mung marang Gusti Allah. Mula, ana wong Islam kang ora ngelakoni wisata jiyarah utawa ruwahan ing kuburane leluhure. Dheweke duwe kapercayan jiyarah bisa dilakoni saben dina ora mesthi ing Sasi Ruwah, donga marang leluhur uga ora mung ing kuburan. Bisa ing papan ngendi wae.

Tradhisi ruwahan uga ora mesthi digelar ing kuburan. Nalika kuburan leluhur adoh, mula ruwahan digelar ing omah. Saiki akeh wong desa kang lunga ing kutha saengga adoh marang kuburane wongtuwane utawa leluhure. Ruwahan kang digelar ing omah uga kanthi nggawa ubarampe kaya sega, panganan, cucur, apem. Kajaba ubarampe uga digelar pengajian.

Editor: | dalam: Jagad Jawa |
Iklan Cespleng
  • Dijual XENIA LI Plus

    Dijual XENIA LI Plus 2008 Paket Obral harga Rp88.000.000 Bisa Kredit DP20Jt Istimewa, Tera…

  • Dijual All new Xenia M

    Dijual All new Xenia M, tahun 2014, plat AD, tangan pertama, kilometer rendeh, masih gress…

  • Dijual CRV

    Dijual CRV tahun 2001, Tangan pertama, Asli Jateng, Nopil, Velg Racing 17, TV, warna Silve…

  • Dijual FERIO

    Dijual FERIO tahun 1997, plat AD, warna Merah Maron, barang Mulus, Interior Orisinil, Isti…

  • Dijual ALL NEW CIVIC 1.8

    Dijual ALL NEW CIVIC 1.8, Automatic Transmission, tahun 2013, plat AB Asli Abu-abu Metalic…

  • Dijual FREED PSD

    Dijual FREED PSD tahun 2010, AC Dgtl, plat AD, Asli Abu-abu Metalic, 100% Sepeti Baru Mulu…

  • Dijual XENIA XI Deluxe.

    Dijual XENIA XI Deluxe. tahun 2010 Paket Obral, warna Silver, harga Rp98.000.000 Istimewa,…

  • Dijual TARUNA.

    Dijual TARUNA. Central Lock, tahun 2001, interior Orisinil, Istimewa Banget Benar2 Orisini…

  • FAISAL MASSAGE

    FAISAL MASSAGE Call HP:081 326 464 077 / 085 6266 9177…

  • Dijual NEW APV Luxury.

    Dijual NEW APV Luxury. tahun 2010(S)atas nama Sendiri, pajak baru, warna hitam, full varia…

  • JUAL BORONGAN

    JUAL BORONGAN 6Jt RX’94&CB’76 Pajak Hidup. Hubungi:085786345222…

  • Dijual ALL N.JAZZ RS

    Dijual ALL N.JAZZ RS Automatic Transmission tahun 2010, plat AD, audio TV, warna abu-abu,…

  • Dijual APV ARENA GX

    Dijual APV ARENA GX tahun 2008, plat AD, warna abu-abu metalic, Atas Nama sendiri, interio…

  • Dijual rumah utara Konimex Cemani

    Dijual rumah utara Konimex Cemani, L218m, F.Bang. Hubungi:081393476690/081329540084…

  • RUPADHATU Exterior Interior

    RUPADHATU Exterior Interior, Taman Water Wall KitchenSet. Hubungi:08562831144…

  • Dijual YARIS E

    Dijual YARIS E, transmisi Manual tahun 2007 Pajak Baru Istimewa Hub=08122989886…

  • Dijual CARETA ADIPUTRO

    Dijual CARETA ADIPUTRO, tahun 1995, warna Biru, barang Istimewa Banget, barang Terawat, ha…

  • Tengah Kota, Purwosari

    Tengah Kota, Purwosari, Luas:225m, LD 18m, 3kamar AC, Garasi luas. Hubungi:08815527094…

  • Dijual XENIA Xi Sporty

    Dijual XENIA Xi Sporty tahun 2011, plat AD, tangan pertama, warna hitam, FullVariasi, Masi…

  • SEWA MOBIL Harian Bulanan

    SEWA MOBIL Harian Bulanan Hubungi=Solorent, 591999-085728717033 Innova, Avanza, Pickup, Gr…

Menarik Juga »