Mahesa Lawung

Espos/Burhan Aris NugrahaEspos/Burhan Aris Nugraha

Ing Gondorasan, sakabehing ubarampe sesaji karacik dening abdi dalem Gondorasan. Sakwise sesaji lan ubarampe kanggo wilujengan sumadya tumuli kagawa tumuju ing Sitihinggil saprelu kadonganan dening para ulama.

Paripurna kumbuling pandonga ing Sitihinggil, kabeh abdi dalem kang kadhawuhan nindakake wilujengan nagari Mahesa Lawung kanthi bebarengan numpak kendharaan tumuju ing Alas Krendhawahana. Ora lali nyangking sakabehing sesaji kang bakal kadonganan maneh ing Alas Krendhawahana. Sesaji kang utama yaiku sirah kebo lan tracak.

Mangkono gambaran kawitane adicara wilujengan nagari Mahesa Lawung kang ajeg diadani dening Karaton Surakarta Hadiningrat ing dina Senen utawa Kemis pungkasan ing Wulan Rabiulakhir. Dinane pancen bisa Senen utawa Kemis sing tibane dina mau ing pungkasan kang cedhak karo enteke Wulan Rabiulakir.

Miturut dhosen Ilmu Sejarah FSSR UNS Solo, Tundjung W Sutirto, Mahesa Lawung iku salah sawijining adat Karaton Surakarta kang isih lumaku nganti saiki. Upacara Mahesa Lawung minangka upacara wilujengan nagari kang uga dadi sarana panyuwunan kawilujengan tumrap sakabehe, wiwit ratu, karatondalem, sentana dalem, abdi dalem, kawula dalem lan nagari Republik Indonesia.

“Upacara Mahesa Lawung iki dileksanakake minangka salah sawijining wilujengan papat keblat. Mapane ana ing sisih lor yaiku ing Alas Krendhawahana, kang mapan ing wilayah Kecamatan Gondangrejo tlatah Kabupaten Karanganyar. Papan iki diyakini minangka pancering keblat ing sisih lor saka Karaton Surakarta,” ujare Tundjung marang Espos, Rebo (28/3).

Espos/Burhan Aris Nugraha

Alas Krendhawahana mangkono dipracaya minangka lenggahe Ratu Kalayuwati, uga kang sinebut Bethari Durga. Dene tata cara lakuning upacara samesthine kawiwitan saka anane dhawuhdalem Sinuhun kang sakbanjure ditindakake dening para abdi dalem wiwit saka papan Gondorasan nganti tumekaning Alas Krendhawahana kanthi urut-urutaning adicara kang mirunggan.

Kang nggeret kawigatene bebrayan, upacara Mahesa Lawung iki nggunakake ubarampe baku kang arupa sirah kebo. Sawuse didongakake, sirah kebo iki uga dipendhem ing alas kono. Jarene Tundjung, upacara Mahesa Lawung ubarampene kalebu jangkep. Ananging sing paling mligi kudu ana yaiku sirah kebo kang wis megawe utawa sumadya kanggo nyambut gawe ngolah sawah, garu lan luku. Tegese kebo kang dinggo sesaji kuwi kebo lanang kang durung kanggo makarya ananging wis sumadya makarya.

“Kudu kebo lanang, sing sejatine ngandhut piwulang nyuda hawa lan nepsu amarga kang sinandhi kebo lanang kuwi seneng berik. Supaya menehi tuladha tumrape manungsa, aja seneng padudon,” tandhese.

Dene sesaji liyane kang kudu ana yaiku sakbangsane iber-iberan kayadene pitik lan menthok kang cara mangsake kudu dipanggang. Saliyane kuwi isih ana maneh sesaji kang wujud sekar, sega, woh-wohan lan sakpanunggalane.

Sirah kebo lan tracak mau kanggo sesaji kanthi dipendhem ing Alas Krendhawahana kono. Dene iwak kebo bisa kapurak dening sapa wae kang mbutuhake. Ana panemu manawa kebo mangkono iku minangka kewan kang kalebu cedhak marang panguripaning manungsa Jawa. Minangka tandha kabudayan agraris kang minangka kabudayane tanah Jawa. Mula saka iku kebo minangka simbul sesaji suci awit kewan kebo kuwi kang cedhak karo penguripaning manungsa Jawa.

Disebutake Tundjung, akeh piwulang kang bisa kajupuk saka upacara Mahesa Lawung. Piwulang tradhisi upacara Mahaesa Lawung upamane. Ngandhut surasa prelune ngagungake panyuwunan marang Kang

nganggo sarana sesaji murih antuk karahayon ing donya bebrayan agung. Piwulang liyane yaiku minangka sarana nggulawenthah karukunan tumrap ing sapadha-padhane. Aja seneng padudon kayadene kebo lanang yen ketemu kebo lanang tansah seneng berik. Mula saka kuwi upacara Mahesa Lawung uga minangka tuladha ngendhaleni hawa nepsune manungsa amarga samangsane hawa nepsu mau ora dikendhaleni bisa kaya patrape kewan malah kapara ngluwihi kewan.

Editor: | dalam: Jagad Jawa,Lifestyle |
Iklan Cespleng
  • Dijual ROCKY INDEPENDENT

    Dijual ROCKY INDEPENDENT tahun 1996, Solar 4×4, plat AD, warna Merah, harga Rp88.000.

  • Dijual CARRY ST

    Dijual CARRY ST tahun 1996/1987, Cat Bagus, Barang Istimewa, Setengah Pakai, plat Asli-AD,…

  • SIUP, HO, TDP, Merk

    SIUP, HO, TDP, Merk, UKL UPL, IMB Dll, Solo Raya/DIY. Hubungi:085647503509…

  • Dicari karyawan.

    Dicari karyawan. Untuk Hotel, Sistem Shift, Jl.Dr.Rajiman 404, Surakarta. Hubungi:7558828…

  • INVESTASI Kamar Kos @15jt.

    INVESTASI Kamar Kos @15jt. Hasil 2%Pasti, Jaminan Sisa 2 kamar. Hubungan:02717998877…

  • Dijual GALANT HIU Silver

    Dijual GALANT HIU Silver. Automatic Tranmission thun 1999, plat AD, Kilometer 122Ribu, Ful…

  • Dijual ATOZ GLS

    Dijual ATOZ GLS, tahun 2002, plat AD, warna Biru, Mulus, barang Istimewa, harga Rp56.000.0…

  • Dijual INNOVA G Diesel

    Dijual INNOVA G Diesel, transmisi Manual, tahun 2010, warna Silver, plat H, Tangan pertama…

  • Strategis Depan Klinik Kartasura

    TP, Strategis Depan Klinik Kartasura, L0=174m=130jt;L=87m=70jt.H=081327063224…

  • Dijual KUDA GLS

    Dijual KUDA GLS tahun 2000 Akhir, Solar, Blue Black, Tangan pertama, Mulus. Hubungi:081804…

  • Dijual TIMOR SOHC.

    Dijual TIMOR SOHC. plat AD, Pajak Baru, barang Istimewa, Pemakai, Bukan ExTaxi, harga Rp42…

  • Dijual MITSUBISHI L300

    Dijual MITSUBISHI L300, PickUp, tahun 2013, warna Hitam, plat AD 1713 WM. Hubungi:(0271)73…

  • Dijual mitsubishi FE

    Dijual mitsubishi FE 349, Truck, Kuning, tahun 2003, plat AD 1499 KE. Hubungi:(0271)738577…

  • Dicari APOTEKER Pendamping

    Dicari APOTEKER Pendamping, Wanita. Lamar Kirim:Jl.M.Yamin 18Slo(Ibu Ivan)…

  • Dijual YARIS S-Limited

    Dijual YARIS S-Limited, Tahun 2011 Akhir, warna Silver. Hubungi:9226525…

  • Dijual tanah Strategis

    Dijual tanah Strategis 137m2, Jl Raya Bekonang-Sukoharjo, Selatan Pasar Bekonang. Hubungi:…

  • Dijual rumah

    Dijual rumah 1.5LNT 1Komp Dg Presiden RI,LT/B300, Garasi 3 Mobil. Hubungi:081325404575*…

  • Dijual CRV

    Dijual CRV tahun 2001, tranmsisi Matic, plat AD, harga Rp83.000.000, Body Kaleng, Ban Baru…

  • Dijual MERCEDES Benz SLK 200

    Dijual MERCEDES Benz SLK 200 tahun 2008, 25000km, warna SilverStone. Hubungi:087880698845…

  • Dijual KATANA

    Dijual KATANA tahun 1993 GX, plat AD, barang Istimewa, barang Orisinil Luar/Dalam, AC, Vel…

Menarik Juga »