Mahesa Lawung

Espos/Burhan Aris NugrahaEspos/Burhan Aris Nugraha

Ing Gondorasan, sakabehing ubarampe sesaji karacik dening abdi dalem Gondorasan. Sakwise sesaji lan ubarampe kanggo wilujengan sumadya tumuli kagawa tumuju ing Sitihinggil saprelu kadonganan dening para ulama.

Paripurna kumbuling pandonga ing Sitihinggil, kabeh abdi dalem kang kadhawuhan nindakake wilujengan nagari Mahesa Lawung kanthi bebarengan numpak kendharaan tumuju ing Alas Krendhawahana. Ora lali nyangking sakabehing sesaji kang bakal kadonganan maneh ing Alas Krendhawahana. Sesaji kang utama yaiku sirah kebo lan tracak.

Mangkono gambaran kawitane adicara wilujengan nagari Mahesa Lawung kang ajeg diadani dening Karaton Surakarta Hadiningrat ing dina Senen utawa Kemis pungkasan ing Wulan Rabiulakhir. Dinane pancen bisa Senen utawa Kemis sing tibane dina mau ing pungkasan kang cedhak karo enteke Wulan Rabiulakir.

Miturut dhosen Ilmu Sejarah FSSR UNS Solo, Tundjung W Sutirto, Mahesa Lawung iku salah sawijining adat Karaton Surakarta kang isih lumaku nganti saiki. Upacara Mahesa Lawung minangka upacara wilujengan nagari kang uga dadi sarana panyuwunan kawilujengan tumrap sakabehe, wiwit ratu, karatondalem, sentana dalem, abdi dalem, kawula dalem lan nagari Republik Indonesia.

“Upacara Mahesa Lawung iki dileksanakake minangka salah sawijining wilujengan papat keblat. Mapane ana ing sisih lor yaiku ing Alas Krendhawahana, kang mapan ing wilayah Kecamatan Gondangrejo tlatah Kabupaten Karanganyar. Papan iki diyakini minangka pancering keblat ing sisih lor saka Karaton Surakarta,” ujare Tundjung marang Espos, Rebo (28/3).

Espos/Burhan Aris Nugraha

Alas Krendhawahana mangkono dipracaya minangka lenggahe Ratu Kalayuwati, uga kang sinebut Bethari Durga. Dene tata cara lakuning upacara samesthine kawiwitan saka anane dhawuhdalem Sinuhun kang sakbanjure ditindakake dening para abdi dalem wiwit saka papan Gondorasan nganti tumekaning Alas Krendhawahana kanthi urut-urutaning adicara kang mirunggan.

Kang nggeret kawigatene bebrayan, upacara Mahesa Lawung iki nggunakake ubarampe baku kang arupa sirah kebo. Sawuse didongakake, sirah kebo iki uga dipendhem ing alas kono. Jarene Tundjung, upacara Mahesa Lawung ubarampene kalebu jangkep. Ananging sing paling mligi kudu ana yaiku sirah kebo kang wis megawe utawa sumadya kanggo nyambut gawe ngolah sawah, garu lan luku. Tegese kebo kang dinggo sesaji kuwi kebo lanang kang durung kanggo makarya ananging wis sumadya makarya.

“Kudu kebo lanang, sing sejatine ngandhut piwulang nyuda hawa lan nepsu amarga kang sinandhi kebo lanang kuwi seneng berik. Supaya menehi tuladha tumrape manungsa, aja seneng padudon,” tandhese.

Dene sesaji liyane kang kudu ana yaiku sakbangsane iber-iberan kayadene pitik lan menthok kang cara mangsake kudu dipanggang. Saliyane kuwi isih ana maneh sesaji kang wujud sekar, sega, woh-wohan lan sakpanunggalane.

Sirah kebo lan tracak mau kanggo sesaji kanthi dipendhem ing Alas Krendhawahana kono. Dene iwak kebo bisa kapurak dening sapa wae kang mbutuhake. Ana panemu manawa kebo mangkono iku minangka kewan kang kalebu cedhak marang panguripaning manungsa Jawa. Minangka tandha kabudayan agraris kang minangka kabudayane tanah Jawa. Mula saka iku kebo minangka simbul sesaji suci awit kewan kebo kuwi kang cedhak karo penguripaning manungsa Jawa.

Disebutake Tundjung, akeh piwulang kang bisa kajupuk saka upacara Mahesa Lawung. Piwulang tradhisi upacara Mahaesa Lawung upamane. Ngandhut surasa prelune ngagungake panyuwunan marang Kang

nganggo sarana sesaji murih antuk karahayon ing donya bebrayan agung. Piwulang liyane yaiku minangka sarana nggulawenthah karukunan tumrap ing sapadha-padhane. Aja seneng padudon kayadene kebo lanang yen ketemu kebo lanang tansah seneng berik. Mula saka kuwi upacara Mahesa Lawung uga minangka tuladha ngendhaleni hawa nepsune manungsa amarga samangsane hawa nepsu mau ora dikendhaleni bisa kaya patrape kewan malah kapara ngluwihi kewan.

Editor: | dalam: Jagad Jawa,Lifestyle |
Iklan Cespleng
  • DIJUAL Careta

    DIJUAL Careta tahun 1999, warna Silver, plat AD, Kaleng, Istimewa, Harga Rp52.500.000/nego…

  • DIJUAL PANTHER G Royal

    DIJUAL PANTHER G Royal tahun 1997, Orisinil, Mulus, Nego. Hubungi:08121381599/087835630997…

  • Dijual HYUNDAI GETZ

    Dijual HYUNDAI GETZ, tahun 2005, plat AD-A Asli, Kondisi Istimewa, harga Rp88.000.000/Nego…

  • DIJUAL AVANZA G

    DIJUAL AVANZA G tahun 2004, Seperti Baru, plat AD, Tangan pertama Dari Baru, 100% Orisinil…

  • Dijual Kijang SUPER

    Dijual Kijang SUPER Long&Nasmoco tahun 1992, FullVariasi, plat AD-Kota, Bru, Orisinil…

  • PT.PRIMA COPYNDO GROUP

    PT.PRIMA COPYNDO GROUP, Jual-Rental-Servis, Xerox ,Canon, Kyocera, Konika Minolta, Develop…

  • GRIYA SURYA PERMATA

    GRIYA SURYA PERMATA Tmr Tyfountex Gumpang ,Exclusive, lokasi Strategiss. T36,T45,T55. H:58…

  • Dijual SPLASH

    Dijual SPLASH tahun 2011, warna Silver, kondisi Mulus, harga Rp110.000.000/Nego, Km 13Ribu…

  • Dijual NEW CITY Vitec

    Dijual NEW CITY Vitec, tahun 2005 AD-A, warna Silver, Kondisi Istimewa, harga Rp112.000.00…

  • JUAL SIDEKICK

    JUAL SIDEKICK tahun 1996, plat AD, Istimewa, Simpanan, harga Rp73.000.000/Nego. Hubungi:08…

  • Dijual KIJANG DISEL LGX

    Dijual KIJANG DISEL LGX tahun 1999, plat AD, Istimewa, Simpanan, harga Rp101.000.000/Nego.

  • DIJUAL KIJANG

    DIJUAL KIJANG tahun 1991 LONG, harga Rp48.000.000, AC Dobel, Anu2Metalik ,Tidak Kecewa. Hu…

  • DIJUAL KIJANG LSX

    DIJUAL KIJANG LSX tahun 2001, Diesel Biru, plat AD, Pajak+Aki Baru, FullVariasi, kondisi I…

  • DIJUAL GRAND LIVINA

    DIJUAL GRAND LIVINA 2009, warna Hitam, Tangan pertama, Original, harga Rp129.000.000. Hubu…

  • SANGAT MURAH. Dijual Tanah 760m2

    SANGAT MURAH. Dijual Tanah 760m2, LD27m Jeglong Cocok Untuk Ruko. Lokasi terletak di Jl Ra…

  • Dijual WONDER

    Dijual WONDER tahun 1987, AC, TP, VR, Pajak Ban Baru, Interior Orisinil, harga Rp35.000.00…

  • DP 0 BONUS Parcel

    DP 0 BONUS Parcel. Hubungi:085867784134-082225853012-087804298588…

  • JUAL ESPASS

    JUAL ESPASS tahun 1997, warna Merah, plat B, harga Rp29.000.000. Hubungi Bagiyo:085 628 31…

  • DIJUAL SUZUKI SIDE SUZUKI Kick

    DIJUAL SUZUKI SIDE SUZUKI Kick tahun 1995, plat AD, warna Hijau, AC, harga Rp65.000.000/Ne…

  • JUAL CEPAT TANAH

    JUAL CEPAT TANAH seluas LT:4908, LD:33, Bolon Colomadu, Harga Nego. Hubungi:081329599867…

Menarik Juga »